Kokonaisvaltainen diabeteselämä
lähtee kokonaisvaltaisesta
diabeteksen ymmärtämisestä.

Mitä enemmän diabeteksesta tietää, sitä helpompi sen kanssa on elää täysipainosta elämää. Tältä sivustolta löydät asiantuntija-neuvoja ja omahoidon apuvälineitä kokonaisvaltaiseen diabeteselämään.

Liikuntapäiväkirja

Päiväkirjan avulla seuraat kätevästi liikkumistasi.

Verensokeriseurantalomake

Verensokerinseurantalomake auttaa arjessa.

Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirjan myötä hahmotat ruokailutapojasi ja niiden vaikutuksia mielialaasi.

Diabetes sydän- ja verisuonisairauksien riskinä

Diabetes lisää moninkertaisesti sydän- ja verisuonisairausten riskiäsi. Diabeteslääkäri Timo Valle kertoo miten voit itse ottaa ohjat käsiisi.

Diabetes on sairaus, joka lisää moninkertaisesti valtimotautien riskiä verrattuna terveeseen väestöön. Esimerkkinä miehillä tyypin 2 diabetes kaksin- kolminkertaistaa ja naisilla kolmin- viisinkertaistaa sydäninfarktiriskin verrattuna samanikäisiin henkilöihin, joilla ei ole diabetesta.

Noin kolmella neljästä tyypin 2 diabeetikosta kuolinsyy on joko sydän- tai aivoinfarkti. Myös tyypin 1 diabetekseen liittyy kohonnut veritulppariski verrattuna samanikäiseen terveeseen väestöön.

Onneksi riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin voi pienentää. Se tapahtuu hyvällä kokonaisvaltaisella hoidolla, jonka perustana ovat terveelliset elämäntavat: monipuolinen, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja tupakoinnin välttäminen.

Diabetes voi siis vaurioittaa valtimoita, mutta hyvällä hoidolla sydän- ja verisuonisairauden voi ehkäistä. Pidä siis huoli, että Sinun sokeriarvosi, kolesterolit ja verenpaine ovat hyvässä hoidossa. Ja jos vielä tupakoit, tumppaa se savuke tänään viimeisen kerran!