Kokonaisvaltainen diabeteselämä
lähtee kokonaisvaltaisesta
diabeteksen ymmärtämisestä.

Mitä enemmän diabeteksesta tietää, sitä helpompi sen kanssa on elää täysipainosta elämää. Tältä sivustolta löydät asiantuntija-neuvoja ja omahoidon apuvälineitä kokonaisvaltaiseen diabeteselämään.

Liikuntapäiväkirja

Päiväkirjan avulla seuraat kätevästi liikkumistasi.

Verensokeriseurantalomake

Verensokerinseurantalomake auttaa arjessa.

Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirjan myötä hahmotat ruokailutapojasi ja niiden vaikutuksia mielialaasi.

Näkö ja diabetes

Hyvällä diabeteksen hoidolla ja sokeritasapainolla voi ennaltaehkäistä diabeteksen verkkokalvosairauden, eli diabeettisen retinopatian ilmaantumista ja etenemistä. Silmälääkäri Samy Mrena kertoo, miten retinopatiaa voi ennaltaehkäistä, mitkä tekijät lisäävät retinopatian ilmaantumisen riskiä ja millaisia oireita retinopatialla on.

Näkö ja diabetes liittyvät toisiinsa. Hyvällä hoitotasapainolla voidaan ehkäistä diabeettisen retinopatian eli diabeetikon silmänpohjan sairauden kehittymistä kertoo silmälääkäri Samy Mrena. Mikäli verensokeri pysyy pitkään korkealla ja diabetes on huonossa hoitotasapainossa, voi kehittyä diabeettinen retinopatia.  Tupakointi, verenpaine ja ylipaino lisäävät myös riskiä.

Diabeetikon on pidettävä hyvää huolta itsestään, olla savuton ja liikkua, silmälääkäri muistuttaa. Ylipaino lisää nimittäin myös diabeettisen retinopatian riskiä. Diabeettinen retinopatia kehittyy usein salakavalasti, eikä oireita välttämättä ole.  Ensimmäisenä oireena voi olla näön vähäinen heikentyminen. Toisaalta potilas saattaa hakeutua hoitoon silmäkivun tai äkillisen näön menetyksen vuoksi. Syynä saattaa olla esimerkiksi verkkokalvon irtauma, lasiaisverenvuoto tai laaja-alainen makulaturvotus tai jokin muu diabetekseen liittyvä silmänpohjan vaurio.

Taudin varhainen toteaminen ja mahdollisimman aikaisin aloitettu täsmähoito ovat hyvin tärkeää diabetes retinopatian hoidossa. Siksi on tärkeätä, että diabeetikon silmänpohjaa seurataan tiiviisti. Silmänpohjan muutoksia voi tarkkailla hoitava lääkäri silmänpohjakuvauksia katsomalla tai silmälääkäri silmämikroskoopilla.

Diabeettinen retinopatia jaetaan karkeasti kolmeen luokkaan: diabeettinen taustaretinopatia, proliferatiivinen retinopatia ja diabeettinen makulopatia. Lievimpään ilmenemismuotoon eli taustaretinopatiaan liittyvät usein suonten muutokset verkkokalvoilla. Mikäli hapen puute jatkuu, tauti voi edetä proliferatiiviseen vaiheeseen eli verkkokalvolle tulee vuotavia uudissuonia. Nämä voivat aiheuttaa verkkokalvon irtauman. Diebeettinen makulopatia aiheuttaa verkkokalvolle muutoksia, jotka voivat aiheuttaa näön heikkenemistä.

Silmänpohjamuutosten seuranta on tärkeätä kaikille diabeetikoille. Paras keino ehkäistä muutoksia on hyvä hoitotasapaino.