Kokonaisvaltainen diabeteselämä
lähtee kokonaisvaltaisesta
diabeteksen ymmärtämisestä.

Mitä enemmän diabeteksesta tietää, sitä helpompi sen kanssa on elää täysipainosta elämää. Tältä sivustolta löydät asiantuntija-neuvoja ja omahoidon apuvälineitä kokonaisvaltaiseen diabeteselämään.

Liikuntapäiväkirja

Päiväkirjan avulla seuraat kätevästi liikkumistasi.

Verensokeriseurantalomake

Verensokerinseurantalomake auttaa arjessa.

Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirjan myötä hahmotat ruokailutapojasi ja niiden vaikutuksia mielialaasi.

Retinopatian hoito / silmäleikkaus

Tärkein hoito kaikissa diabeteksen verkkokalvosairauden eli diabeettisen retinopatian vaiheissa on hyvä diabeteksen hoitotasapaino, joka luo edellytykset mahdolliselle laserhoidolle tai kirurgiselle hoidolle. Silmälääkäri Samy Mrena kertoo diabeettisen retinopatian hoidosta, erilaisista hoitotoimenpiteistä ja diabeetikon näöstä.

Diabeettinen kaihi on yksi tärkeimmistä aineenvaihdunnallisista syistä kaihiin toteaa silmälääkäri Samy Mrena. Vuosien sairastamisen ja huonon hoitotasapainon myötä potilas voi joutua hoitoihin. Hoitoja ovat mm. Laser ja kirugiset toimenpiteet. Jos diabeettinen retinopatia kehittyy ja etenee siihen pisteeseen, että joudutaan hoitoihin, ovat laserhoidot ensimmäinen vaihtoehto. Laserointi voi vaatia useamman kerran.

Jos Laserhoito ei riitä, seuraava vaihtoehto on muut kirurgiset toimenpiteet. Laserkäsittelyn tarkoitus on vähentää verkkokalvon hapenpuutetta  ja estää uudisuonituksen muodostumista. Laserkäsittelyyn riittävät yleensä pelkät silmän puudutustipat paikallisesti. Joskus käytetään särkylääkkeitä ennen ja jälkeen toimenpiteen.

Jos silmään kehityy vaikea proliferatiivinen tilanne jossa uudissuonet lisääntyvät verkkokalvolla, ne voivat aiheuttaa kasvaessaan vetoa verkkokalvolle, joka voi pahimmillaan aiheuttaa näköä uhkaavan verkkokalvo irtauman. Vetoa vapauttamaan voidaan tehdä lasiaiskirurginen toimenpide. Hyvä hoitotasapaino myös tukee  jo silmään tehtyjä toimenpiteitä.