Kokonaisvaltainen diabeteselämä
lähtee kokonaisvaltaisesta
diabeteksen ymmärtämisestä.

Mitä enemmän diabeteksesta tietää, sitä helpompi sen kanssa on elää täysipainosta elämää. Tältä sivustolta löydät asiantuntija-neuvoja ja omahoidon apuvälineitä kokonaisvaltaiseen diabeteselämään.

Liikuntapäiväkirja

Päiväkirjan avulla seuraat kätevästi liikkumistasi.

Verensokeriseurantalomake

Verensokerinseurantalomake auttaa arjessa.

Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirjan myötä hahmotat ruokailutapojasi ja niiden vaikutuksia mielialaasi.

Treenaaminen

Mikä on liikunnan merkitys diabeetikolle? Paljonko pitää liikkua ja miten kunnon saa kohenemaan? Entä miten aloittelija voi alkaa kuntoilla? Personal trainer Timo Haikarainen kertoo kuntoilun merkityksestä diabeetikon elämässä ja antaa käytännön vinkkejä niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin kuntoilijoille.

Personal trainer Timo kertoo, miksi ja miten diabeetikon tulisi liikkua. Syitä liikkumiseen on monia: Liikunta parantaa insuliiniherkkyyttä eli insuliini toimii paremmin kehossa. Liikunta parantaa myös verensokeritasapainoa, laskee verenpainetta ja parantaa veren kolesteroliarvoa. Parasta on, että kunto kohoaa ihan kaikilla, olitpa sitten aloittelija tai kokenut liikkuja. Erityisesti huonokuntoisilla liikunta on todella palkitsevaa, koska tulokset näkyvät nopeasti.

Virallisten suositusten mukaan jokaisen tulisi liikkua viikoittain noin. 2,5 tuntia siten, että hengästyy hieman ja tulee kevyesti hiki. Toinen mahdollisuus on liikkua noin. 1 tunti ja 15 minuuttia hieman tehokkaammin. Silloin hengästyminen on voimakkaampaa ja hiki tulee kunnolla pintaan. Lisäksi kannattaa lisätä arkeen hyötyliikuntaa, jota voi harrastaa nousemalla portaita tai vaikkapa jättämällä auto hiukan kauemmaksi työpaikasta. Hyötyliikuntaan motivoi askelmittari, jonka avulla olisi hyvä pyrkiä alkuun vaikkapa 9000 askeleeseen päivässä.

Diabeetikolle sopii hyvin kestävyysliikunta kuten pyöräily, kävely, hölkkä tai uinti. Kestävyysliikuntaa olisi hyvä tehdä n. kolmesti viikossa siten, että samalla pystyy puhumaan. Lihaskuntoharjoittelua kannattaa tehdä 2-3 kertaa viikossa, vaikka kotona kuntoillen. Jos liikunta on jäänyt väliin vuosiksi, diabeetikon kannattaa aloittaa rankempi kuntoilu lääkärintarkastuksella. Liikunnan voi aloittaa myös ihan pienissä paloissa, vaikkapa 10 minuutin pätkissä töihin pyöräilemällä. Määrää voi lisätä pikkuhiljaa. Pian liikkumisesta tulee nautinto ja se vasta motivoi!