Pienestäkin päätöksestä voi kasvaa yllättävän suuri muutos parempaan. Löytyisikö tästä artikkelista jokin arkeesi sopiva vinkki? Kenties kokeilet neloskohtaa, tai ehkä innostut viitosesta. Lukuiloa!

Suosi kuitua, karta sokeria – tyypin 2 diabeetikon ruokavalio pähkinänkuoressa

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on tärkeä osa jokaisen diabetesta sairastavan päivittäistä hyvinvointia. Terveellinen ruokavalio edistää kylläisyyttä ja pienentää useita valtimotautien riskitekijöitä ja ehkäisee painonnousua.

Kiinnitä huomiota ateriakokoon ja ateriarytmiin. Ilta-aikaisen syömisen ongelmat johtuvat usein huonosta ateriarytmistä aiemmin päivän aikana.

Huono uni altistaa lihomiselle ja vaikeuttaa painonhallintaa. Jos olet väsynyt päivittäin ja torkahtelet tai kuorsaat öisin, keskustele asiasta hoitavan lääkärisi kanssa.

Vegaaninen ruokavalio on myös terveyttä edistävä. Huomioi kuitenkin riittävä B12-vitamiinin, D‑vitamiinin, raudan ja jodin saanti.

10 ruokavinkkiä päivittäiseen syömisee

  1. Nauti aamiaisella jotakin proteiinin lähdettä, kuten maitorahkaa tai raejuustoa. Näin nälkä pysyy paremmin loitolla lounaalla ja iltapäivällä.
  2. Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka välipalalla ja pääruualla. Jos nautit kasviksia vain yhdellä aterialla, 500–800 grammaan päivässä on vaikea yltää.
  3. Sisällytä 20–30 g pähkinöitä tai siemeniä päivittäiseen ruokavalioon. Saat hyviä rasvoja, kuituja ja monia vitamiineja. Pähkinät myös edistävät kylläisyyttä.
  4. Kokeile leivän päällä kalaa, hummusta (kikhernetahnaa), avokadoa, makeuttamatonta maapähkinävoita, kevytmajoneesia tai kosteaa raejuustoa makkaroiden ja leikkeleiden sijaan. Mausta oman maun mukaan.
  5. Syö kasvisruokaa pääaterialla ainakin kaksi kertaa viikossa.
  6. Lisää tilkka kasviöljyä ja viini- tai balsamiviinietikkaa salaatteihin ja syö salaatti ennen hiilihydraattipitoisia lisukkeita. Näin voit ennaltaehkäistä hiilihydraattien kohottamaa aterianjälkeistä verensokeria.
  7. Valitse jokaiselle pääaterialle suunnilleen oman kämmenen kokoinen pala proteiinipitoista ruoka-ainetta. Terveellisiä proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi kana, tofu, kala, äyriäiset, vähempirasvainen juusto, Quorn, Seitan, Härkis, Nyhtökaura tai linssi- ja hernekeitto.
  8. Älä nauti salmiakkia tai lakritsia säännöllisesti tai suurina kerta-annoksina, ne kohottavat verenpainetta.
  9. Käytä voita ja kookosöljyä hyvin säästeliäästi. Ne kohottavat kolesterolia ja voivat olla haitaksi sokeriaineenvaihdunnalle pitkällä aikavälillä.
  10. Valitse tuotteita, joissa on Sydänmerkki. Niissä on vähennetty suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa.