Unen virkistävä vaikutus on kaikille tuttu, mutta unen seurauksia arjen valinnoissa on vaikeampi hahmottaa. Millainen merkitys unella on erityisesti diabeetikon elämässä ja miksi siihen olisi hyvä kiinnittää huomiota?

Pää tyynyllä päätökset paranevat

Diabeetikko tekee arjessaan monia pieniä elämäntapavalintoja, myös sellaisia, jotka eivät välttämättä ole terveydelle eduksi. Se kuuluu elämään – mutta syitä valintojen takana kannattaa pohtia. Puutteellinen uni on nimittäin hämmästyttävän usein epäedullisten valintojen takana. Liian vähäinen uni vaikeuttaa painonhallintaa ja lisäksi se voi muuttaa hormonitoimintaa ja nostaa verenpainetta. Olisiko jo aika herätä unen tärkeyteen?  (Lähteet: 1,2)

Kaikkeen tottuu, onneksi myös hyviin unitapoihin

Kipeä polvi pakottaa nopeasti lääkäriin, mutta yleinen vetämättömyys on oireena vähemmän hälyttävä. Ehkä olet ajatellut, ettet pidä liikunnasta, kun tosiasiassa olet siihen vain jatkuvasti liian väsynyt? Kahden viikon unikokeilulla voit testata, miltä elämä voisi näyttää, kun nukut paremmin.

Haaste: ota aikainen lento Höyhensaarille 2 viikon ajan

  • Kokeile mennä puoli tuntia totuttua aikaisemmin nukkumaan.
  • Kahden viikon kuluttua vertaa oloasi aiempaan. Huomaatko eron verrattuna aikaan, jolloin nukut vähemmän?
  • Jos kaipaat lisähaastetta tai entistäkin makoisampia unia, sulje tietokone ja televisio kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Hyvää matkaa ja hyviä unia!

Lähteet:

1. Partonen, Timo. Unen pituuden merkitys lihavuudelle. Näytönastekatsaus. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2021 (julkaistu 3.3.2020, viitattu 27.8.2021). Artikkelin tunnus: nak09336

2. Suomalainen, Tiina. Univaje koettelee terveyttä monin tavoin. Diabeteslehden blogikirjoitus (julkaistu 15.2.2021, viitattu 27.8. 2021) https://diabeteslehti.diabetes.fi/blog/2021/02/15/univaje-koettelee-terveytta-monin-tavoin